VITA AKZENT LC stains za kompozit

VITA AKZENT LC stains za kompozit: umetnost implantoprotetičnega dela v estetskem predelu

Avtor: Jürgen Freitag, master zobotehnik, Nemčija

Za dobre stvari je potreben čas! To še posebej velja v implantologiji, ko je treba dlesen v estetskem predelu najprej kirurško rekonstruirati in oblikovati. Dolgotrajne začasne restavracije so pomembno orodje za takšne postopne spremembe v arhitekturi dlesni, saj njihova oblika določa poznejšo zasnovo restavracije. Ker lahko rdeča estetika v tovrstnih primerih traja, je pomembno upoštevati morfologijo pacienta, skupaj z naravno osnovno barvo zoba in posameznimi barvnimi efekti, v daljšem obdobju terapije. Tako se lahko pacienti počutijo udobno tudi v času začasnih nadomestkov.

Ne glede na to je treba dolgoročno začasno restavracijo še vedno izdelati učinkovito in ekonomično, saj je začasna restavracija še vedno le začasna rešitev.

Naslednji implantološki primer prikazuje, kako novi kompozitni sistem za zabarvanje VITA AKZENT LC (Vita Zahnfabrik) ustvari individualno estetiko za pacienta, z uporabo tridimenzionalnega učinka na CAD/CAM podprti monokromatični dolgotrajni začasni restavraciji iz kompozitnega materiala VITA CAD-Temp (Vita Zahnfabrik).

Implantološki izziv

Mlajša pacientka je prišla v zobozdravstveno ordinacijo z obsežno poškodbo obzobne kosti v sprednji zgornji čeljusti. Po končani parodontalni terapiji je bilo očitno, da njenih dveh srednjih zgornjih sekalcev ni več mogoče ohraniti. Po ekstrakciji in celjenju je bil implantat nameščen v regiji 11 in 21 v kombinaciji s kostno avgmentacijo. Vendar pa kost ni ostala stabilna niti po dveh dodatnih nadgradnjah. Zato smo se odločili, da estetske pomanjkljivosti po dolgotrajni začasni restavraciji nadomestimo z gingivoplastiko. Fiksacijski odtis klinične situacije in določitev barve zoba z VITA classical A1-D4 sta služila kot osnova za stomatološko delo (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Nemčija).

Dolgotrajna začasna implantoprotetika

Ustrezna baza iz titana je bila privita v izdelan in artikuliran master model z analogi in gingivalno masko, analogno pa je bil na bazo navoskan individualen abutment z optimiziranim izstopnim profilom.

Vijačni kanal je bil definiran s cevastim pripomočkom za modeliranje. Za izvedbo je bil izbran PEEK material, ki ga je mogoče sterilizirati, saj je material kemično inerten in biokompatibilen. Njegov kosti podoben upogibni modul zagotavlja tudi funkcijo amortizacije na implantatu, ki je togo zasidran v kosti. Sledilo je nameščanje voščenega modela na titanovo podlago, vlaganje, segrevanje in stiskanje titanove podlage s PEEK materialom. Dokončan in poliran PEEK abutment smo privili na glavni model in situacijo skenirali (T710, Medit).

Začasna restavracija je bila nato splintirana na 11. in 21. z uporabo kompozita VITA CAD-Temp 3M2 monoColor, oblikovanega v programski opremi CAD, in nato izdelana s podporo CAD/CAM.

Dve dolgotrajni začasni umetnini

Po končni obdelavi in poliranju dolgotrajnih začasnih kompozitnih kron se lahko igriv in večplasten barvni efekt, ki je skladen s preostalimi naravnimi zobmi, izvede neposredno na stomatološkem stolu. Vmesno strjevanje je bilo izvedeno s polimerizirajočo lučko.

Translucenca je bila simulirana v incizalnem predelu in na robovih z VITA AKZENT LC EFFECT STAINS modro, sivo in s pridihom vijolične barve. Da bi posnemali razpoke v enamelu, so se drobne vdolbine napolnile z rdečo ali belo barvo. To je bilo enostavno narediti s tankimi kompozitnimi efekti. Fluoroza je bila reproducirana z belo. Oranžna in kaki efekta sta dala dentinu živahen lesk. Pridih kakija je bil uporabljen tudi krožno v predelu cervikalnega vratu.

Končno svetlobno strjevanje je potekalo v polimerizacijski lučki 90 sekund. Po polnem nanosu VITA AKZENT LC GLAZE je bilo potrebnih nadaljnjih 90 sekund končnega strjevanja za doseganje homogenega sijaja.

Zaključek: nova fleksibilnost barve

Konsistenca kompozitnih efektov VITA AKZENT LC je omogočila ciljno in selektivno nanašanje. Po končni polimerizaciji na površinah restavracije ni bilo zaznati madežev. Na splošno je pri uporabi efektov treba biti previden, saj so zelo intenzivni. S pravilno disperzijo in z le nekaj potezami s čopičem se doseže pravilen rezultat.

VITA AKZENT LC je primeren za vse polimere, kompozite in hibridne materiale ne glede na proizvajalca.

Pri totalni in implantoprotetiki je mogoče reproducirati naravni videz in anatomijo dlesni.

Monolitne restavracije iz kompozitne in hibridne keramike je mogoče karakterizirati učinkovito in individualno za vsakega posameznega pacienta.

VITA AKZENT LC efekti so zaradi svoje intenzivnosti odličen material predvsem za teleskopske krone. Ker se za tovrstno restavracijo uporabljajo primarne in sekundarne krone, je prostora za kompozitno prevleko vedno zelo malo. Pri tem lahko VITA AKZENT LC uporabimo kot notranji efekt in ga prekrijemo s tanko plastjo enamela, da ga zaščitimo pred naravno abrazijo v dolgotrajnem kliničnem poteku. To ustvari individualne barvne efekte in naravno translucenco na jedru dentina brez izgube prostora. In največ je mogoče doseči prav s tankimi sloji.

Če je treba prilagoditi celovito osnovno barvo zoba, se lahko uporabi VITA AKZENT LC CHROMA STAINS znotraj barvne skupine VITA classical A1-D4 ali VITA SYSTEM 3D-MASTER.

Popolnoma naraven rezultat

V tem primeru je bil zobozdravnik popolnoma navdušen nad rezultatom, za katerega je ugotovil, da se lahko v estetskem smislu kosa s končno restavracijo. Barvne in oblikovne integracije je bila vesela tudi pacientka, saj sta uspeh in konec dolgotrajnega zdravljenja zanjo prvič postala otipljiva. Zahvaljujoč učinkoviti karakterizaciji s kompozitnimi efekti VITA AKZENT LC, je bilo mogoče daljšo terapevtsko prehodno fazo zaključiti brez estetskih pomanjkljivosti.

Slika 1: PEEK abutmenta, privijačena na master model 4/6

Slika 2: Master model neposredno pred digitalizacijo v laboratorijskem skenerju

Slika 3: Integrirana dolgotrajna začasna restavracija iz kompozitnega materiala VITA CAD-Temp monoColor

Slika 4: Dolgotrajna začasna restavracija po karakterizaciji s kompozitnimi efekti VITA AKZENT LC

Slika 5: Privijačeni abutmenti iz PEEK materiala v pacientkinih ustih

Slika 6: Igra sence in svetlobe sosednjih zob je bila naravno poustvarjena.

Slika 7: Zobozdravnik in pacientka sta bila nad dolgotrajno začasno restavracijo popolnoma navdušena.

Deli novico

Nazaj