Lumex AC članek - Izjemna individualna reprodukcija igre barv z VITA LUMEX AC keramiko,v primeru, ko smo omejeni s prostorom

Izjemna individualna reprodukcija igre barv z VITA LUMEX AC keramiko,v primeru, ko smo omejeni s prostorom                                              

Kadar pri kozmetičnih restavracijah uporabimo luske, nam je največja prioriteta ohranjanje zobne substance in v takšnih primerih paciente obravnavamo izjemno individualno in z ročnim nanašanjem. Izziv v zobozdravstvu je natančno reproduciranje naravne igre barv in svetlobe, ko smo omejeni s prostorom. Za to je potrebna keramika z dobrimi svetlobnimi lastnostmi, kot je VITA LUMEX AC, ki zanesljivo daje idealno svetlobno dinamiko, tudi pri minimalni debelini sten. Poleg tega mora imeti navedena keramika dobro lomno trdnost, da se zagotovi varno ročno obdelovanje in tesnjenje pri tako občutljivih rekonstrukcijah, kot so to luske. V naslednjem članku vam bomo predstavili primer izvrstnega zobotehnika Marcia Breda ter zobozdravnice dr. Estefânia Donato iz Brazlije. Prikazala bosta kako sta pacienta oskrbela z zelo estetskimi, ročno slojevanimi luskami, narejenimi iz steklo keramike, ojačane z levcitom - VITA LUMEX AC (VITA Zahnfabrik, Bad Säckingen, Nemčija).

Primer pacienta

35-letna pacientka je obiskala zobozdravstveno ordinacijo, saj je bila nezadovoljna z estetiko v sprednjem področju zgornje čeljusti. Klinični pregled je pokazal zelo nepravilne incizalne robove, zobni lok in profil dlesni nista bila skladna. Tudi razmerja med dolžino in širino niso bila ustrezna. Prejšnje napake so bile zapolnjene z neživimi kompozitnimi zalivkami, zoba 11 in 21 pa sta bila razbarvana. Pacientka je želela izravnan zobni lok, enakomerno barvo zob in individualiziran, starosti primeren videz v sprednjem področju zgornje čeljusti. Odločili smo se, da bomo za restavriranje uporabili individualne večslojne luske iz keramike VITA LUMEX AC.

Načrtovanje in priprava

Narejen je bil ˝wax-up, za lažjo komunikacijo s pacientom ter pogovoru o želenem končnem rezultatu. Po nekaj manjših spremembah je bil na ˝wax-up˝ modelu izdelan silikonski ključ, z namenom, da dobimo neposreden prenos ˝mock-upa˝ v usta, z uporabo začasnega kompozita z nizko viskoznostjo. Pacient in zobozdravnik sta bila z rezultatom zadovoljna. V sprednjem področju zgornje čeljusti je bil apliciran lokalni anestetik, za restavracijo smo po klasičnem VITA barvnem ključu, določili barvo A1. Po pripravi kron za zobe od 13 do 23, resekciji dlesni na zobeh 11. in 21. ter vzetem odtisu zgornje in spodnje čeljusti, je bila s silikonskim ključem intraoralno ustvarjena še ena neposredna začasna restavracija. V laboratoriju je bil delovni model z ognje odpornimi krni in artikuliran z nasprotnim modelom čeljusti.

Zanesljiva reprodukcija igre svetlobe

Osnovni odtenek zob je bil reproduciran na ognje odporne krne z VITA LUMEX AC DENTINE A1, čemur je sledil centralni poudarke z TRANSLUCENT smokywhite. Modrikasto igro svetlobe smo na robovih integrirali z uporabo TRANSLUCENT waterdrop. Anatomijo mamelonov smo naredili z MAMELON saffron. Končna oblika šestih lusk je bila oblikovana z modro-translucentno barvo ENAMEL light, tako da je bilo mogoče natančno rekonstruirati igro svetlobe in barve sklenine. Keramika je omogočila izjemno natančno modeliranje med celotnim postopkom nanašanja, zahvaljujoč izjemno visoki stabilnosti, ki je posledica odlične mikroserracije keramičnih delcev. Poleg tega so izjemno tanke luske pokazale odlično stabilnost oblike po peki. Končna obdelava je bila izvedena z uporabo diamantnih instrumentov in polirerjev, da bi dosegli povsem naravne rezultate glede oblike, teksture in stopnje sijaja.

Rezultati naravnih vibracij

Že pri prvem poskusu je bil pacient navdušen nad rezultati, kar je omogočilo, da smo namestili gumijasto opno in dokončali obravnavo. Po ustreznem kondicioniranju zobne snovi ter jedkanju s fluorovodikovo kislino in silanizaciji lusk smo adhezivno cementirali s kompozitnim cementom. Kljub omejenemu prostoru so luske iz keramike VITA LUMEX AC pokazale odlično svetlobno dinamiko ter zelo dobro igro barv z globinskimi učinki.

         

Master Zobotehnik Marcio Breda, Vitória, Espírito Santo, Brazil

Fig. 1: PRIMARNA SITUACIJA: Takojšnja začasna restavracija je bila ustvarjena s silikonskim ključem mock-up.

Fig. 2: Izdelava delovnega modela.

Fig. 3: Izdelava ognje odpornih krnov za delovni model.

Fig. 4: Pripravljen delovni model za izdelavo lusk.

Fig. 5: Mamelone smo poudarili z VITA LUMEX AC MAMELON saffron

Fig. 6: Končna oblika šestih lusk je bila oblikovana z modro-translucentno barvo VITA LUMEX AC ENAMEL light.

Fig. 7: Popolnoma naraven videz šestih lusk je bil viden že na delovnem modelu.

Fig. 8: Kromatičnost in prosojnost sta bili harmonično uravnoteženi.

Fig. 9: Zobni lok je bil oblikovan v skladu s pravili estetike.

Fig. 10: Ustnice in incizalni robovi so se med seboj uskladili.

Fig. 11: REZULTAT: Zelo estetski nasmeh je bil ustvarjen enostavno z uporabo keramike VITA LUMEX AC.

                                                          

                                              

Deli novico

Nazaj